Get your FREE Lookbox Living E-Magazine!
Download Available Now

DOWNLOAD
Lookbox Magazine

Transformer walk-up apartment you’ve got to see to believe

Now you see it, now you don’t! This walk-up apartment comes with a room that only ‘appears’ when needed.

Home Type: Walk-up apartment

Floor Area: 1,600sqft


Text by Janice Seow

The designers from Design by Fifteen have completely transformed this ground floor walk-up apartment for a laid-back young couple in their early 30s who love to chill in the comforts of home.

walk-up Design by Fifteen

“They love reading, cycling and staying at home. They also don’t watch TV, so there’s no television in this apartment,” shares designer Jasment Wong. “Theirs was an open brief. That said, they did want to have the whole place ripped apart, and for us to give them a large and comfortable bathroom and a standalone tub if possible. They also desired good natural light, and a small garden or open space. The home had to have an airy feel,” he adds.

The entrance foyer has been made 70mm lower than the rest of the apartment so that the couple can park their bikes there after use, and wear or remove their footwear with ease. “This ensures that there are no issues of dust or grit flying into their living space. It’s all contained within the foyer,” Jasment explains.

walk-up Design by Fifteen

walk-up Design by Fifteen

This walk-up apartment’s coolest feature is its flexible guest/play room. Situated near the foyer and close to the living and dining area, the two movable screens and door can close to form a room and open up when not in use. “The screen has a motif made of oak strips that has been customised for this project. Also, the screens and door are trackless on the ground to ensure that the micro cement floor is seamless,” says Jasment.

walk-up Design by Fifteen

walk-up Design by Fifteen

A massive reconfiguration sees the living and dining area and an open-plan kitchen becoming one single, seamless space. The only division comes in the form of the kitchen island, which houses the sink, cooker and downdraft hob. With this move, the natural light source from the front and back of the apartment (which is admittedly limited) is now also optimised.

walk-up Design by Fifteen

walk-up Design by Fifteen

The newly set up open space (yard) was originally roofed but the designers have made that opened to the weather so that more light can reach the living area. The exposed brick wall (which emerged after the removal of existing wall tiles) is weather sealed for protection.

walk-up Design by Fifteen

In the master bedroom, oak timber flooring brings warmth to this place of rest. The en-suite bathroom has a generous tub for ultimate relaxation, and is laid with large format tiles to minimise tile and grout lines. Both enjoy great views of the open yard lined with bamboo trees, which is extraordinary for such an apartment.

walk-up Design by Fifteen

walk-up Design by Fifteen

Before floor plan

walk-up Design by Fifteen

After floor plan

walk-up Design by Fifteen

Design by Fifteen
www.fifteen.com.sg

We think we may also like An executive maisonette gets more rooms to house a family of eight



YOU MAY ALSO LIKE

Like what you just read? Similar articles below