LookboxLiving Issue #54
On sale now

Lookbox Magazine

A modern family home with clean-lined design features

The original brickwork of this Melbourne family home was retained to inject a sense of history in this now contemporary home.

Home Type: Landed property in Melbourne

Text by Ella McDougall


The brown brick of this 1970s family home had become an indication of the house’s age and tired appearance. When the family appealed to Inbetween Architecture to rejuvenate their much-loved but visually lost home, architect John Liu chose to focus on materials rather than to dress it up.





The original house was a three-storey solid structure with the enveloping brickwork exuding a muscular and heavy presence. The house takes a prime seat overlooking Melbourne’s Ruffey Lake Park.





The family wanted to take better advantage of the location and size of the block, while opening up interior spaces to welcome in more natural light and ventilation.



The upper level was rebuilt and extended to enhance light into the interior spaces while orienting itself around the exterior to highlight the site’s remarkable views. The stepped levels were cleverly reworked to establish a more modern structure and reaches out over and interacts with its surrounding spaces.



Skylights were introduced throughout to allow for maximum light, while continuing to better establish the relationship between the house and the natural elements and its location.



The brown brick facade was retained on the ground and basement levels to honour the vintage architecture and heritage of the house. To tidy the bones of the initial house, Inbetween Architecture used contemporary styled windows and parapets to contour the exterior space with clean lines, modernising the appeal of the original material.


More information about Inbetween Architecture here.



Like what you just read? Similar articles below