Get your FREE Lookbox Living E-Magazine!
Download Available Now

DOWNLOAD
Lookbox Magazine

Gabriel Tan shows how to design a timeless interior

Every aspect of the Grange Garden Apartment – down to the furniture – has been crafted by multidisciplinary designer Gabriel Tan to prioritise light, storage and the occupants’ way of living.

Text by Luo Jingmei

According to Gabriel Tan, designing a home is not only about balancing aesthetics and practicality. Longevity plays a part too. “A design is deemed successful if the client is happy with the space at handover and still in love with their home a couple of years later,” says the founder and creative director of his Singapore-based eponymous studio.

timeless Grange Garden Apartment living area by Gabriel Tan

Creating a timeless home comes from taking the effort to understand the lifestyle, habits, personalities and interactions of homeowners rather than pander to the designer’s ego. In the case of the Grange Garden Apartment, the clients requested for a home that was “inviting, breezy, bright, airy and spacious”. It also had to maximise the apartment’s panoramic view while accommodating sufficient storage to keep their two young children’s things out of sight when entertaining, which they enjoy.

timeless Grange Garden Apartment living area by Gabriel Tan (2)timeless Grange Garden Apartment wet kitchen by Gabriel Tantimeless Grange Garden Apartment kitchen by Gabriel Tan

Gabriel incorporates storage into the interior architecture and furniture for a clutter-free ambience. For instance, two large, round columns in the living room are concealed with wraparound shelving, whose materiality extends into the ceiling. A low custom-designed marble side table has neat mitre joinery hiding a drawer. Behind the sofa, cabinetry doubles as shelving without adding visual weight to the space. In the dry kitchen, cabinet doors offer the option of tucking away work counters and shelves.

“Not only physical clutter is organised, but also visual clutter,” highlights Gabriel. This approach continues into the architectural finishes. He complements the existing creme-coloured marble flooring with other natural materials – unfilled silver travertine wall cladding and warm whitewashed ash timber ceiling whose dynamic lines draw the eye to exterior vistas. Throughout, sandblasted black ash joinery, stained cork wallpaper and bronze acid etched mirrors add definition, texture and shine.

timeless Grange Garden Apartment dining area wall detail by Gabriel Tantimeless Grange Garden Apartment kitchen and dining by Gabriel Tan

The finishes were chosen for the way sunlight hits them and reflects around the spaces. They also add depth and, as in the case of the dining room, create focal points. Here, the clients requested a touch of culture. Gabriel responded with a wall melding hydraulic tiles – reminiscent of traditional Peranakan shophouse interiors – with the rhythmic grace of rounded-edge, carved oak planks. “Not only does [the latter] help to diffuse sound, it adds a softness and warmth to this communal space,” says Gabriel. Sliding glass doors, which contain uproars during game nights, provide continuity of visual expanse and light into the corridor.

timeless Grange Garden Apartment TV console by Gabriel Tantimeless Grange Garden Apartment study by Gabriel Tantimeless Grange Garden Apartment master bedroom by Gabriel Tan

Gabriel’s background in product design came in handy when he couldn’t find suitable furniture. In the living room, he created an extra-long TV console whose cantilevering profile – inspired by architecture – accords the space a feeling of lightness, while a petite sofa nestles into a study room’s bookshelf niche. A chest-of-drawers and sideboard in the master bedroom with child-friendly rounded edges, and a curved upholstered bench in the dining room perfect for accommodating extra persons, considers the family’s way of living.

timeless Grange Garden Apartment wardrobe by Gabriel Tan timeless Grange Garden Apartment bathrooms by Gabriel Tan

Designing across scales has enabled Gabriel to create a holistic environment, where space and furniture are co-dependent to creating comfortable, well-proportioned and timeless interior environments. The Grange Garden Apartment is a fitting illustration.

Gabriel Tan Studio
www.gabriel-tan.com

We think you may also like Inside the Duo Residences show unit designed by Gabriel Tan



YOU MAY ALSO LIKE

Like what you just read? Similar articles below