An apartment inspired by conservation shophouses ‹ Lookbox Living

LookboxLiving Issue #53
On sale now

SUBSCRIBE
  • An apartment inspired by conservation shophouses

    With its veranda-like spaces, rich textures and traditional details, this apartment designed by Goy Architects is a love letter to Singapore’s cultural and architectural roots.

    Project Type: 2-bedroom condo unit
    Floor Area: 947sqft

    Text by Lookbox Living

    Ryota Yamazaki and his wife Cheryl Ang wanted their two-bedroom resale condominium apartment to have a feeling of easygoing tranquility, and turned to designer Goy Zhenru from Goy Architects to help them achieve this.

    ed_Goy-Architects---Bukit-Regency-18

    Inspiration came in the form of Singapore’s classic architecture – from the rows of conservation shophouses lining our heritage streets to the black-and-white bungalows that dot the landscape of our more prestigious neighbourhoods. By taking cues from these buildings, Zhenru has designed a home that fully embraces Singapore’s tropical vernacular.

    “Elements like the ceiling joists and casings are integrated into the design and construction. We wanted to bring out the vernacular aspect of the space,” says Zhenru.

    ed_Goy-Architects---Bukit-Regency-2_edit-2

    Goy Architects engaged Towner Construction, the same contractors that worked on and restored The Warehouse Hotel. “For this home I really wanted to provide the best services, and the guys from Towner Construction know what to do with conservation elements and details,” Zhenru explains.

    In its previous condition, the apartment was gloomy and dank, and so one of Zhenru’s main design objectives was to create ventilated spaces and introduce natural light.

    ed_Goy-Architects---Bukit-Regency-13

    The walls to the kitchen were knocked down to open up the space visually and introduce a more inviting vibe. And in keeping with the vernacular design, timber was chosen as one of the predominent materials – not just for flooring and fittings, but also when it came to the furniture, which were either sourced from Indonesia or specially customised for the owners.

    ed_Goy-Architects---Bukit-Regency-3

    In the living room, French folding doors open to reveal the balcony. When fully opened, natural light floods the space and creates the scene of veranda living that the owners desire. Also, shuttering the doors on particularly sunny days still allows light into the home through the louvred fronts.

    Another key feature in the living room is the timber screen, which conceals the television when not in use. The design is a throwback to the Southeast Asian theme, with its layered, linear pattern and dark timber construction.

    ed_Goy-Architects---Bukit-Regency-15

    With the apartment’s new open layout, Zhenru needed a way to visually demarcate the space. Instead of building glass walls or doors, she came up with a subtle way to segregate the zones: the ceiling in the living room is designed to look like rafters and joists. “It adds texture to the room without compromising space,” she explains. “This ceiling feature is a great way to visually demarcate the different zones in this home. You know where the living room ends and the kitchen begins, even if there are no vertical partitions marking the boundaries.”

    For more information, visit Goy Architects

     

     

     

     


    Goy Architects
    shophouse-inspired
    Timber
    Tropical living