Get your FREE Lookbox Living E-Magazine!
Download Available Now

DOWNLOAD
Lookbox Magazine

A ground floor apartment that’s disguised as a house

Borrowed landscape and a highly considered interior outfit saw L Architects transpose this ground floor unit to look and feel more akin to landed living.

Text by Vicki Wilson
Photography by Khoo Guo Jie and Finbarr Fallon

L Architects was approached by a client who’d always aspired to live in a landed house. To reimagine the interior architecture and design of her ground floor apartment, the Singapore-based design practice sought to reconcile the differences between the conventionally contrary residential typologies.

apartment L Architects

The House Apartment had its genesis in L Architects’ desire to belie the stereotypically perceived shortcomings of a ground floor apartment and harness them instead as its becoming features. While, from its unelevated perspective, there were no spectacular skylines in sight, the apartment basked with a tranquil outlook of trees, greenery and a water feature. Grounding its design in the borrowed landscape of this communal outdoor area, L Architects has tactfully transposed the residence, in look and feel, into something more akin to a single storey landed dwelling than a unit at the base of a multi-residential block.

apartment L Architects

Up close and personal, the resultant residence – fondly styled The House Apartment by its designers – actually comprises three distinctive spatial thresholds, or ‘houses’, in one. The three programme-defining thresholds – one each for living, dining and retreat – are delineated by the thoughtful placement of loose pebbles on certain floor areas. Immaculately finished in a warm yet reserved palette of natural materials, the interiors tune an elegant aesthetic with the timeless tones of Japanese and Scandinavian design.

apartment L Architects

Forming an integral design feature, timber rafters have been inserted to accentuate the sloping profile of the ceiling, coming to a dramatic peak. Through this gesture, The House Apartment taps into the more rural and traditional design vernaculars of farm houses/barns, further distinguishing its posture from its original state.

apartment L Architects

L Architects’ considered design for this grounded apartment contests common presumptions pertaining to the desirability of property in Singapore. In effect, the inflated vision of landed living Singapore is brought back down to earth and realised in a way that is decidedly more attainable and scalable.

L Architects
larchitects.com.sg

apartment L Architects

apartment L Architects

apartment L Architects

apartment L Architects

apartment L Architects

apartment L Architects

apartment L Architects

apartment L Architects

apartment L Architects

We think you might also like 7 walk-up apartments in Singapore to steal ideas from



YOU MAY ALSO LIKE

Like what you just read? Similar articles below