Get your FREE Lookbox Living E-Magazine!
Download Available Now

DOWNLOAD
Download Lookbox Magazine

Cloister House: An award-winning home with tropical architecture reimagined

Recently named President’s Design Award 2020 ’Design of the Year’, Cloister House in Johor Bahru, Malaysia is a large cloistered home with a fresh spin on the tropical vernacular.

  • Cloister House: An award-winning home with tropical architecture reimagined

Text by Narelle Yabuka
Photography by Fabian Ong

In this sprawling house in Johor Bahru, Singapore-based studio Formwerkz Architects worked with Malaysian S H MOK Architect to use courtyards as well as cloisters to create spaces with the capacity to be utilised in many ways.

Cloister House Formwerkz

The owners of Cloister House are regular entertainers so they also needed generous spaces for hosting events of various scales. Formwerkz Architects drew inspiration from the traditional Chinese courtyard house but looked for ways to adapt that typology to the tropical context.

Cloister House Formwerkz

The starting point was the raising of five-metre-high walls around the 45,000-square-foot site, which created a safe environment in which kids can play without too much adult supervision. The house was sited toward the street end of the site, which left space for a large rear garden, pool and annex block. The family’s bedrooms are relegated to the annex block, and as such the main house is given over entirely to living and entertainment.

Cloister House Formwerkz

The main house is divided with a grid into a series of volumes, each topped by an inverse pitched roof and punctuated by a courtyard. The piercing of the deep plan with the courtyard openings was crucial for the delivery of light and ventilation into every part of the house.

Each courtyard has a different treatment; some contain ponds and gravel gardens, others are screened off with sliding glass panels, or bricked up to serve as an entertainment room.

Cloister House Formwerkz

In Cloister House, the living spaces cluster around the courtyards as cloisters rather than as strictly definable rooms, with furniture placed with a degree of sensitivity to the sun’s daily path. Communal living and entertaining can thus play out organically, wherever space is most conducive to need, beneath an impressive timber ceiling terrain.

Cloister House Formwerkz

Explains Alan Tay, a Partner at Formwerkz Architects, “The pitched roof, a cornerstone element of tropical architecture, is inverted and expressed as a key architectural ceiling feature in the house. The roof slopes toward the courtyards in a reverse pitch fashion, giving rise to a series of undulating timber ceiling ridges.”

Cloister House Formwerkz

“At nightfall,” says Alan, “one catches a glimpse of the glow of the light internally, as it washes over the undulating timber ceiling ridges, revealing the intricacy within.”

Formwerkz Architects
www.formwerkz.com

We think you may also like Singapore architect’s home flawlessly embraces nature

Cloister House Formwerkz

Cloister House Formwerkz

Cloister House Formwerkz

 



YOU MAY ALSO LIKE

Like what you just read? Similar articles below