Lookbox Living Issue #56
On sale now

SUBSCRIBE
Lookbox Magazine

This terrace house adds ‘kampong’ flavour to the Industrial look

This multi-generational home takes its design influence from Singapore’s rich cultural history with a dash of the industrial

Home Type: Terrace House

Floor Area: 2,500 sqft


This terrace house at Binchang Rise is a family home to three generations: the homeowners, their elderly parents and their three children. When they first bought the home however, they underestimated its size, thinking that the 1,800-sqft of land was large enough for the family of seven (and their helper) to comfortably live in. It wasn’t long before they realised that it was a tight squeeze for the entire family. “We realised that there was a need to add on to the existing structure of the house,” says designer Victor Ting from The Carpenter’s, the design firm that the family engaged.

Coming up with a cohesive design in this house required careful consideration from Victor and his team. After several rounds of discussion with the family members, the designers settled on a rustic look with a more grounded and down-to-earth design in the spaces. “The main cue from the owners was to bring home an old-school feel with nostalgic references to local culture,” he explains further. In addition, industrial and rustic notes were also thrown in for good measure.

The key to creating a warm family home in this instance is to have the correct mix of materials. Here, exposed brick surfaces, aged textures and even weathered accessories and furniture pieces come together for that “old-school vibe”. As Victor points out, the proof is in the details: the textured floor tiles are reminiscent of the flooring found in 80s homes, the wrought iron handrail was salvaged from an abandoned shipyard, and roughhewn bricks line the perimeter of the house.

Victor also made a conscious effort to demarcate each space clearly according to function. On the first floor, the living room rests on the lower plane of a split-level. “We really took into account the everyday habits of the family,” Victor reveals. “I wanted to make sure that there’s a natural flow from the main entrance, past the living room and to the rest of the house.” In the centre of the house, an airwell extends all the way up to the upper floor. “Previously, the areas in the middle of the house were quite dark and gloomy so the airwell brings much needed light into the space. And it doesn’t hurt to have a bit of greenery at home,” Victor says, referring to the plants that the airwell now hosts.



YOU MAY ALSO LIKE

Like what you just read? Similar articles below