Lookbox Living Issue #58
On sale now

SUBSCRIBE
Lookbox Magazine

Maximising space in a Beijing home

HAO Design gives a family of three a home in Beijing that feels spacious and designer friendly.

Text by Andrew McDonald

In Beijing, urban space is at a premium. In the Haidan district a family of three was looking for a home that could accommodate their family, as well as the occasional working from opportunities afforded to a software engineer and architectural book editor.

maximising space beijing hao design

The solution came in a unique, slanted roof 1,249sqft home, and the keen design eye of the HAO Design team who noted that the unique ceiling was in fact an opportunity, opting to preserve the design. In doing so, the home is given a unique interior look, as well as an increased feeling of space thanks to the ceiling height.

maximising space beijing hao design

This sense of space is further increased through simple, pared back white and natural wood colours throughout, highlighting the textures of the materials and the linear design of the furniture. With large wooden open frame windows, the natural flow of sunlight pairs well with this muted interior, resulting in a space that looks cool, feels warm, and more open than its modest footprint would imply.

maximising space beijing hao design

The open plan common area meets a kitchen and adjacent children’s room, both with oversized sliding doors to offer privacy and prevent sound or odour distribution when needed, or opened up to enhance the sense of space of the home.

maximising space beijing hao design

Above the common area are a sidelong bookshelf, master bedroom and bathroom, and a workspace study – a quiet place for rest, work and reading. Through this height division, the home is split between public and private activates. The ground floor has been designed for socialization, games and entertaining, while the above level is ideal for these parents to work, relax and keep an eye on the activities below.

maximising space beijing hao design

Dense urban space is always a tricky proposition for the creation of open and functional homes, yet even the most stacked urban space cities don’t need to be a recipe for compromise. HAO Design has created a home that is functional, open-ended, and suitable for the flexible lifestyle of a new family. From the unique, cosy work and study nook created through the slanted ceiling, to the airy and open multifunctional social space below, the home is a message about the creative uses of space, no matter the limits.

maximising space beijing hao design

HAO Design
haodesign.tw

We think you may also like Japanese way of living in an HDB flat



YOU MAY ALSO LIKE

Like what you just read? Similar articles below