Lookbox Living Issue #56
On sale now

SUBSCRIBE
Lookbox Magazine

A house with beautiful courtyards

A semi-detached house in Singapore by HYLA Architects offers a rich experience through a series of cascading courtyards.

Text by Yvonne Xu
Photography by Derek Swalwell (courtesy of HYLA Architects)

Courtyards are key features in the houses by HYLA Architects. Over the years, the firm has explored the courtyard as a means for the provision of privacy and the enjoyment of external spaces.

For a new semi-detached house on a corner in Singapore’s west, similar considerations were factored into the design. “Privacy is always a concern for a corner site as the house can be fairly exposed,” explains Han Loke Kwang, HYLA’s Principal.

To address this, the design has a succession of internal courtyards placed between the parti wall and the main volume of the house, creating open-air spaces that are sheltered and that can be privately enjoyed. A pair of parallel staircases – one inside and one outside the main block – serve the common living areas and most of the bedrooms, leading up and down to the four outdoor courts.

Han shares: “The cascade of outdoor spaces arises from a desire to create air flow through the house, and also to create views between the various levels. This brings a dynamic flow to the space, which is present in all my works. I make the [building] form stable but the spaces dynamic. By having all these different layered spaces, the eye is led from one space to the next. The building thus informs you what is happening and where to go next. The forms are stable as I believe it makes for a more classic and timeless expression.”

The iteration of terraces, garden decks and water court affords the architecture a unique landscaped experience within the house. Imaginably, for the residents, these courts (either viewed from the adjoined living spaces or experienced as one moves through the space) provide great enjoyment of both nature and architecture. Of the house experience, Han comments, “They don’t have to be just boxes inside boxes, and I try to make the outdoor spaces really significant and cut into the form – not small little cutouts.”

A timber screen protects the house all along its side elevation, with an additional layer of luxuriant greenery (planted in the house’s ground-floor peripheral garden) adding to the sense of buffering.

HYLA Architects
www.hyla.com.sg

 

 



YOU MAY ALSO LIKE

Like what you just read? Similar articles below