Lookbox Living Issue #58
On sale now

SUBSCRIBE
Lookbox Magazine

A sophisticated vacation home at the exclusive Le Nouvel Ardmore condo

This vacation apartment, by Brewin Design Office, at Jean Nouvel’s Le Nouvel Ardmore condominium in Singapore emulates the light, airy atmosphere outside its 28th-storey windows.

Home Type: Condominium apartment


Text by Luo Jingmei

Le Nouvel Ardmore, located near Singapore’s central shopping district, is a condominium with a design that exemplifies French Pritzker Architecture Prize-winning architect Jean Nouvel’s modern, expressive style. Its architecture features a bold, gridded facade with floor-to-ceiling windows that allow for unblocked vistas. For one of its 28th-floor apartment units, Brewin Design Office was commissioned to design the interior of what is a vacation home for an overseas-based client.

Thanks to its wrap-around windows, the home enjoys scenery that is very much azure sky and soft clouds all around. This provided the inspiration for the recurring theme of nature within.

living 2

A living room with Prussian grey marble flooring aims to mimic the colour of the sky, providing a seamless inside-outside connection. Matched with furniture such as a dusty grey Christian Liaigre sofa, and the warm timbers of Poliform armchairs and custom-designed side tables, the overall mood is calm and genteel – fitting for the cultivation of restful minds. Adding a graphic touch is a custom-designed screen made from bent-laminated Wenge veneer strips and figured maple veneer panels that zones the open kitchen from the living room.

living 3

“The homeowner was in love with the high floor’s afforded unobstructed view, and also the light blue-grey dusk colours of the evening sky, which she wanted to translate into her apartment,” shares Bobby Cheng, the firm’s founder and the project’s lead designer. Much consideration went into the selection of materials, he adds. For instance, the decision to finely sandblast then seal, rather than hone, the marble surfaces in the living room created the specific blue grey desired.

dining 2

The rest of the apartment follows a similarly relaxed feel, with the recurring theme of connecting with the sky. Walls and ceilings, excluding the bathrooms, are finished in a silvery white stucco with a subtle tint of blue. In the dining room, the Cloud pendant by Apparatus Studio, as its name suggests, references the views in a playful way.

bedroom 3

The bedrooms and family room are wrapped in an assortment of timbers, as well as marble inserts applied to side tables and wardrobe panels that lend the spaces a touch of luxe.

bathroom 1 bathroom 2

The bathrooms, which are entirely clad in stone – darker Ocean Black Travertine in one bathroom and expansive Brazilian Crystal Blue Quartzite marble in the master en-suite, also exude a modern luxe feel.

closeup 1

Throughout, the designer has managed to create a refined sense of calm that isn’t sterile, and also injected points of interest without being over-the-top.

The winning formula is an appropriate mix of unique materials, thoughtful detailing and sophisticated execution of an ethereal look and feel.

 

View more of Brewin Design Office’s work here.

 

This story was adapted from a feature on Indesignlive.sg.

 



YOU MAY ALSO LIKE

Like what you just read? Similar articles below