Lookbox Living Issue #56
On sale now

SUBSCRIBE
Lookbox Magazine

Family home with a stunning internal courtyard

The dream of living in a spacious family home comes to fruition in this shophouse inspired property at Medway Drive, where an internal courtyard takes centrestage.

Text by Andrew McDonald
Photography by Daniel Chia

Houses based around courtyard design have long been popular in Singaporean shophouses as a reaction to the country’s dense urban fabric. These courtyards offer a sense of the outdoors, within the confines of the private enclosure so densely packed in a modern city. It’s this design idea, taken from shophouses, that’s inspired Medway Drive’s layout.

The house itself takes the form of a tall and narrow 3-storey townhouse style home punctured by an internal courtyard formed in the middle of the building. Placing the courtyard internally, compared to the traditional rear or front of the house, is an inspired choice by Produce – not only allowing natural lighting to flood into the space, but the stack effect enabling a natural cooling to take place. This central void, ironically, serves as the anchor for the design of Medway – the staircase envelopes it, eyes are drawn to it, and main circulation spaces have been planned around it.

For clients Chris and Tine, the house needed to have space to accommodate themselves, their own young children, and two elderly grandparents. To accommodate this large family a generous attic was the solution for the constricted size of the plot, yet it was the common areas of the house that served as the focal point in the design. Family focused, the common spaces such as the dining hall and living areas were given particular weight, serving as places for gathering and conversations as the family meet together at dinner daily.

Part of the charm of an internal courtyard like this is the way the outdoors are brought inside, but with the Singapore heat, this presents its own set of challenges. The solution was a skylight finished in low emissivity film to reflect the harshness of the sun’s rays, as well as paired with ventilation openings to keep the heat out. This, along with the planter boxes around the void, give the space the impression of an outdoor veranda with none of the problems.

In a theatrical flourish, at night the space is lit up with up-thrown lights, causing the plants to cast dramatic shadows onto the brick and teak surfaces.

Produce
www.produce.com.sg

 

 



YOU MAY ALSO LIKE

Like what you just read? Similar articles below