Lookbox Living Issue #56
On sale now

SUBSCRIBE
Lookbox Magazine

An elegant apartment with great storage solutions for a family of three

Conceptualised by Design Zage, this apartment is a highly customised space for a couple and their daughter thanks to some very rigorous planning.

Home Type: 3-bedroom condominium unit

Floor Area: 1,625sqft


Text by Rossara Jamil

“The owners are very neat people and are particular about cleanliness, and so they did not wish to have display areas in the home,” says Zhuo Jinhai, interior designer from Design Zage. Instead, the family of three have a passion for baking and cooking, and needed the designers to incorporate their sizeable collection of bakeware and cookware into the design. Since they preferred an uncluttered home, Jinhai created plenty of storage solutions so that they could store the items away.

storage solutions Design Zage apartment

One of the first things Jinhai did was to study the existing finishes to ascertain which ones could be assimilated into the new design. The decision was made to retain the marble and parquet floors. These finishes would work well with the upscale concrete and marble look that was proposed. Here in the living area, a palette of light wood, marble, light grey cement wallpaper and dashes of black – all in a matte texture – gives the room a laidback yet luxe feel

storage solutions Design Zage apartment living room

The couple’s previous home came with a single kitchen, and for their new apartment, they preferred to have separate wet and dry kitchens. As such, Jinhai overhauled the kitchen, splitting it into two zones. The dry kitchen consists of an island unit that is backed by a stretch of full-height cabinets. He also placed the oven and the refrigerator in this space.

Storage Solutions Apartment Design Zage Kitchen

As with the rest of the apartment, the master bedroom is similarly decked out in light wood and marble finishes. The result is a clean and crisp sanctuary that enjoys plenty of natural light. Away from the shower area, Jinhai had designed a spacious vanity area with a vessel sink. Instead of cabinets, he installed drawers under the counter – a subtle move that enhances visual space. Initially, this master bathroom came with a bathtub, but the owners decided they would not need one. Upon removing it, the design team was able to fulfil one of the couple’s requirements, which was to have additional wardrobe space.

storage solutions Design Zage apartment bedroom

When Jinhai reconfigured the bathroom, he kept the design of the master bedroom in mind. Back-to-back wardrobes are built in both the bedroom and bathroom, and are accessible from either room. Additional storage space lines the short corridor into the bathroom. In all, Jinhai successfully created five metres of wardrobe space for the couple. Everything else has been kept spick and span, from the streamlined TV wall and console to the simple bed frame. Finishing off the look is the use of light wood on the wardrobes to infuse the bedroom with a sense of warmth and cosiness.

storage solutions Design Zage apartment bathroom

With a bedroom to spare, the couple decided to convert the middle bedroom into a study. This time, they wanted an entirely different feel, so Jinhai proposed black leather-look laminates for the cabinets. Here too, the owners’ preference was for covered storage. However, the designer also included open shelves for often-used items like the printer. He shares: “The client wanted their study desk to be able to be kept when not in use. Thus, we have designed one that can swivel and park against the wall.”

storage solutions Design Zage apartment study

Design Zage
www.designzage.com

We think you may also like HDB flat turned resort home with a gym



YOU MAY ALSO LIKE

Like what you just read? Similar articles below