Thanks to the subtle design elements, this HDB flat looks like a luxurious condo ‹ Lookbox Living

Lookbox Annual 2017
On sale now

SUBSCRIBE
  • Thanks to the subtle design elements, this HDB flat looks like a luxurious condo

    In this 5-room HDB, the design team from Ciseern emulate a luxury condominium apartment with the use of mirrors and glossy surfaces that run through the entire home

    Project Type: 5-room HDB
    Floor Area: 1,100 sqft

    Many Singaporeans believe that there’s a huge difference between the interior design of a condominium apartment and an HDB flat. This however, isn’t necessarily true. In this 5-room HDB flat, the designers from Ciseern managed to visually open up the interiors to give a bright and airy feel that’s usually associated with large condos. One of the biggest contributors to this light-filled home is the clear glass wall that replaces the wall between living room and study room. With no walls to confine the rooms, light can flow freely between the living and dining areas.

    As with most apartment layouts, the dining area has been relegated to a small area next to the kitchen. However, the designers made full use of the allocated space to create a cosy dining spot. The burnished mirror wall that sits next to the round dining table helps to create the illusion of space. For lighting options, the designers chose glass drop pendants that anchor the dining space.

    The homeowners love to cook at home, and Ciseern wanted to give them a kitchen that would fulfil this requirement. As such, the kitchen has been extended, taking space-hogging appliances like the refrigerator and ovens away from the stove and sink.

    When the design team was working on the guest room, they wanted to create a multifunctional space that can serve the needs of the owners at a whim. This led to a specially customised settee that can be used as a daybed for the couple to lounge on lazy days or a bed should a guest want to stay the night.

    Carpentry works in white and walnut distinguish the master bedroom, where the owners wanted to combine subtlety with style. A calming shade of taupe blankets the back wall and encourages a more languid mood in the room. The Ciseern team also paid special attention to the use of lights, combining cove lights, recessed lights and pendant lamps to give the homeowners full control over the mood of the space.


    Contemporary
    Luxury


    CONTACT US @ Ciseern